فهرست مطالب

پژوهش های نوین علوم انسانی - پیاپی 8 (فروردین و اردیبهشت 1398)

مجله پژوهش های نوین علوم انسانی
پیاپی 8 (فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لادن سلیمی*، ملیحه نیازیان صفحات 5-16
    بحث آموزش و فرآیندهای مرتبط با آن در تمامی رشته-ها و رویکردهای مدیریتی چه در صنعت و چه در خدمات ،جنبه مهم و با ارزشی پیدا کرده است. در کشورهای پیشرفته کلید اصلی رونق و پیشرفت آنها آموزش است و قفلهای جدید تنها با کلید آموزش گشوده میشود. این همه دلیل بر این ادعا است که آموزش رکن اصلی پیشرفت و ترقی در عرصه رقابت بازارهای جهانی است. برنامه درسی پنهان به عملکردها و نتایج آموزشی اطلاق می شودکه باوجودآشکارنبودن در رهنمودهای برنامه درسی یا سیاست های آموزش و پرورش، بخش حتمی و موثر تجربه تحصیلی است برنامه ریزان درسی و معلمان ممکن است به طور معمول در طراحی آموزشی به عوامل آشکار موثر در تدریس توجه کنند و از عوامل پنهان غافل بمانند. هدف از این مقاله جایگاه محتوای الکترونیکی به عنوان عامل متاثر از برنامه درسی پنهان درمشکل گشایی آموزشی می باشد روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی می باشدآموزش را به عنوان یک فرایند که از ابتدای سالهای زندگی آغاز می گردد در نظر گرفته ، که در سنین دبستانی حالت رسمی به خود می گیرد . این فرایند از ابتدای شروع خود تا کنون دچار تغییراتی شده است . در این بین جایگاه محتوای الکترونیکی به عنوان عامل متاثراز برنامه درسی پنهان مورد توجه قرار می گیرد .
    کلیدواژگان: آموزش، برنامه درسی پنهان، محتوای الکترونیکی
  • فرشاد فرشین* صفحات 17-41
    در این تحقیق قصد داریم به بررسی و تبیین متغیر پیشایند فرسودگی شغلی در سه بعد خستگی عاطفی، مسخ شخیت و احساس عدم موفقیت و تاثیر آن به متغیر پسایند رضایت شغلی در سه بعد سبک رهبری، جو سازمانی و فرصت های پیشرفت کارکنان شرکت آب و فاضلاب منطقه یک شهر تهران بپردازیم. جامعه آماری تحقیق پیش رو 245 نفر از کارکنان رسمی و مدت معین شرکت آب و فاضلاب منطقه یک شهر تهران می باشد و نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 78 نفر می باشد. نمونه گیری در این تحقیق با روش نمونه گیری تصادفی ساده صورت پذیرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. در این تحقیق برای بررسی توزیع چگونگی داده ها از ضریب چولگی و کشیدگی استفاده شد و آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون آماری توصیفی و استنباطی(همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی و تی تست وابسته) توسط نرم افزار SPSS25 استفاده می شود. نتایج تحقیق نشان داد رابطه معنادار معکوس بین متغیر پیشایند فرسودگی شغلی با متغیر پسایند رضایت شغلی وجود دارد و فرسودگی شغلی به میزان 8.4 درصد تغییرات رضایت شغلی را تبیین می کند و همچنین متغیر فرسودگی شغلی با زیر مقیاس جو سازمانی رابطه معنادار معکوس دارد و فرسودگی شغلی به میزان 12.1 درصد تغییرات زیر مقیاس جو سازمانی را تبیین می کند و نیز زیر مقیاس خستگی عاطفی با متغیر رضایت شغلی رابطه معنادار معکوس دارد و خستگی عاطفی به میزان 14.3 درصد تغییرات رضایت شغلی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، احساس عدم موفقیت فردی، سبک رهبری، جو سازمانی، فرصت های پیشرفت، رضایت شغلی
  • سیدمعصوم حسینی* صفحات 37-48

    قرآن کلام الهی که بر پیامبر گرامی اسلام(ص) نازل شده و در طول چهارده قرن مورد توجه عالمان و اندیشمندان بوده است.سوالی که مطرح است این است که آیا قرآن معجزه هست؟ اگرجواب مثبت هست ،در چه حوزه هایی معجزه می باشد؟ اندیشمندان وپژوهشگران علوم قران وتفسیر در این مورد چه دیدگاهی دارند؟و...این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی به بررسی دیدگاه علامه طباطبایی به عنوان مفسر و قرآن پژوه قرن حاضر به پاسخ سوال فوق پرداخته و به نتایج ذیل دست یافته. به عقیده علامه طباطبایی، الفاظ و عبارات قرآن عینا از جانب خداوند متعال نازل شده است علاوه بر آن از نظر محتوا هم دارای اعجاز است.به باور علامه آیاتی که دیگران را به تحدی و هماوردی با قرآن فرا می خواند، آیاتی که متضمن اعجاز بلاغی، اعجاز قرآن از جهت آورنده، اعجاز علمی، اعجاز اخبار غیبی، اعجاز قرآن از نظر سلامت از اختلاف با آیات دیگر،و... همگی دلالت بر این دارند که الفاظ و عبارات قرآن عینا از جانب خداوند نازل شده است. به عقیده علامه، الهی بودن الفاظ و عبارات قرآن، موجب شده است که قرآن از جهات مختلف معجزه باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، علامه طباطبایی، معجزه، تحدی، پیامبر(ص)
  • زینب خدری* صفحات 42-60
    ساخت مسلط جامعه در دوره جاهلی ساختی قبیله ای و یا جامعه بدون دولت بود.پیامبر (ص) با فائق آمدن بر میراث قبیله ای و سنت کهن عربی،ارزش ها و فرهنگ وحیانی را جایگزین آن نمودند.این مسیر بعد از رحلت ایشان تغییر کرد و با احیاء مجدد سنت های قبیلگی مسیری منحرف پیش پای حرکت اسلامی قرار گرفت.در این مقاله ضمن بررسی ساخت دولت در دوره خلفای راشدین تحولات این عصر در ابعاد مختلف با شیوه تحلیلی و توصیفی موردبررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ساخت دولت، خلفای راشدین، قبیله گرائی
  • فاطمه ابراهیمی مرمتی*، سیده عصمت رسولی صفحات 61-75
    یکی از مهم ترین رسالت نظام آموزش عالی در هر کشوری، تربیت نیروی انسانی کارآمد، خلاق و کارآفرین می باشد. در این راستا دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی به عنوان واحدهای مجری نظام آموزش عالی، سهم بسزایی در زمینه کارآفرینی و تربیت نیروی متخصص و ماهر مورد نیاز بخش های مختلف جامعه بر عهده دارند.مقاله حاضر با هدف بررسی چالش های فراروی آموزش عالی برای اجرای کارافرینی در ایران و ارائه راهکار جهت کارآفرین شدن دانشگاه ها می باشد و روش گردآوری اطلاعات به صورت مطالعه مروری است.نتایج حاصل از بررسی مبانی تجربی و نظری نشان داده است که: دانشگاه ها به عنوان متولی اصلی پرورش نیروی متخصص جامعه نقش تعیین کننده ای در توسعه کارآفرینی کشور دارند چرا که سرمایه اصلی دانشگاه های آینده از فارغ التحصیلان کارآفرین تآمین خواهد شد. بنابراین باید برنامه ریزی دقیق و منسجمی در زمینه آموزش و مهارت کارآفرینی در این موسسات صورت گیرد.
    کلیدواژگان: چالش، کارآفرینی، آموزش عالی، دانشگاه
  • فاطمه ابراهیمی مرمتی، سیده عصمت رسولی صفحات 76-87
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با اعتماد سازمانی معلمان مدارس متوسطه دوم دخترانه شهر ساری انجام شده است که روش تحقیق مورد استفاده توصیفی از نوع همبستگی می باشد، جامعه مورد مطالعه کلیه معلمان مدارس متوسطه دوم دخترانه شهر ساری به تعداد (660) نفر و نمونه مورد مطالعه منطبق بر جامعه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان برابر (243) نفر می باشد.روش نمونه گیری تصادفی ساده است. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال ، اعتماد سازمانی الونن می باشد. به منظور تحلیل داده های آماری از آزمون های همبستگی و رگرسیون استفاده شده است یافته ها نشان داد : بین سرمایه اجتماعی با اعتماد سازمانی معلمان مدارس متوسطه دوم دخترانه شهر ساری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.بین سرمایه شناختی، ساختاری ، رابطه ای با اعتماد سازمانی معلمان رابطه معنی داری وجود دارد. به ترتیب مولفه رابطه ای، ساختاری، شناختی قادر به پیش بینی متغیر اعتماد سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد سازمانی، معلمان
  • معصومه باقر پور، حسین دایی زاده*، فاطمه بابا زاده صفحات 88-95
    آموزش مهارت های زندگی به دنبال ایجاد توانایی هایی است که زیست و زندگی افراد را در ابعاد فردی، بین فردی، خانوادگی و اجتماعی تسهیل کرده و قابل عمل نماید. با توجه به این موارد؛ به منظور پاسخگویی به نیازهای عاطفی دانش آموزان با تاکید بر آموزه های دینی، ارزش های دینی در برنامه های درسی مدارس به ویژه در دوره ابتدایی، احیای نقش معلمان و یادگیری آداب و مهارت های زندگی اسلامی و توجه به خلاءهای موجود در برنامه درسی رسمی، طرح آموزش آداب و مهارت های زندگی اسلامی (به نام کرامت) در مدارس اجرا می شود. هدف پژوهش حاضر اثرپذیری سازگاری اجتماعی از مهارت های اسلامی (طرح کرامت) بر دانش آموزان ابتدایی می باشد. نوع روش تحقیق ، توصیفی – تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. نتایج کسب شده این پژوهش بیانگر این موضوع است که اجرای طرح تعالی آموزش آداب و مهارت های اسلامی (طرح کرامت) بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان تاثیر داشته است
    کلیدواژگان: مهارت های اسلامی، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان
  • لادن سلیمی*، زهرا صادقلو صفحات 107-123
    روش های بسیار زیادی وجود دارد که میتواند دانش آموز را در کلاس فعال نموده و کلاس رابرای او جذاب کند و به تولید دانش بپردازند.. هدف ما از پژوهش مقایسه طرحی، تدوین و اجرای تدریس سنتی با تدریس نوین می باشد که اطلاعات جمع آوری شده براساس کلمات کلیدی از بررسی مقالات و مطالب موجود در پایگاه هایی همچون نورمگز، سیویلیکا و... به روش توصیفی- تحلیلی در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. یافته های این پژوهش به ما کمک می کند تا تفاوت هایی در مورد تدریس سنتی و نوین به دست آوریم و نتیجه حاصل از این پژوهش به ما نشان می دهد که هیچ یک از روش های تدریس فی نفسه خوب یابد نیستند، بلکه نحوه و شرایط استفاده از آنهاست که باعث قوت یا ضعف آنها می شود. لذا معلم باید با توجه به هدف های آموزشی، محتوای تدریس، نیازها و علایق دانش آموزان، امکانات موجود (زمان، فضا، وسایل و...)، تراکم دانش آموزی و... مناسب ترین شیوه را برای یک تدریس مطلوب انتخاب کند تا زمینه رشد، هدایت و قدرت مشارکت یادگیرندگان را در جامعه توسعه دهند و زمینه پیشرفت جامعه را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: طراحی، تدوین، اجرا، تدریس سنتی، تدریس نوین
  • رضا نظریان پاریزی*، احسان الهی فرد صفحات 124-140
    صنایع کوچک در بیشتر کشورهای جهان مهم ترین برنامه اجرایی برای ایجاد اشتغال، افزایش بهره وری، رشد اقتصادی و توسعه پایدار تلقی می شوند. در این راستا ایجاد بسترهایی مناسب برای حرکت صنایع کوچک و متوسط به سمت فناوری و تکنولوژی امری اجتناب ناپذیر است. فناوری در صنایع کوچک نه تنها موجب تغییر می شود بلکه خود پاسخی به تغییر به سمت توسعه پایدار در جامعه است. در این مقاله با توجه به ویژگی های صنایع کوچک و متوسط و تحولاتی که مدیریت فناوری در پیش داشته است به فرصت ها و چالش های ایجاد صنایع کوچک و متوسط فناوری پرداخته و با اشاره به نقش مدیریت فناوری در توسعه پایدار اقتصادی ضرورت ایجاد و ترویج این صنایع را بیان نموده است.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک و متوسط، مدیریت فناوری، فناوری، توسعه پایدار اقتصادی
|
  • farshad farshin* Pages 17-41
    In this research, we intend to investigate and explain the exogenous variables in three dimensions of emotional exhaustion, disorientation and lack of success, and its effect on the successive level of job satisfaction in three dimensions of leadership style, organizational climate, and opportunities for employees in the Tehran water and wastewater company district 1. The population of the study is 245 formal employees and the term of the water and wastewater company in the city of Tehran. The sample is 78 people using the Cochran formula. Sampling in this research was done by simple random sampling method. The research method was descriptive-analytic and the research data were collected through a questionnaire. In this research, the slope and stretch coefficient were used to examine the distribution of data. The hypothesis test was used by descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, linear regression analysis and t test dependent) using SPSS-25 software. The results of the study showed that there is a significant reverse relationship between the pre-existent burnout variable and the post-job satisfaction variable and job burnout is 8.4%. Job burnout is also inversely correlated with organizational climate subscale and burnout Explaining 12.1% of changes in organizational climate underneath the scale, and the emotional exhaustion scale has a significant negative correlation with job satisfaction and affective exhaustion of 14.3% of the changes in job satisfaction.
    Keywords: Burnout job, Emotional exhaustion, Personality deprivation, Individual failure, Leadership style, Organizational climate, Progressive opportunities, Job Satisfaction